Cea mai mare dintre galaxiile spirale, numita UGC 1810, are un disc care este distorsionat gravitational intr-o forma de trandafir de fortele mareei gravitationale ale unei galaxii apropiate de desubtul ei, cunoscuta sub denumirea de UGC 1813. O creasta de bijuterii albastre de pe circumferinta varfului formatiunii cosmice este obtinuta din lumina combinata a ciorchinilor unor stele albastre tinere, cu temperaturi interne foarte ridicate si extrem de luminoase. Aceste stele masive [asa cum sunt stelele care apartin acestei clasificari spectrale] stralucesc piretic in lumina ultravioleta.
Companionul cel mai mic si periferic al galaxiei UGC 1810 prezinta semne distincte ale unor procese de geneza stelara in zona nucleului sau, probabil declansate de interactiunea sa cu galaxia UGC 1810.
O serie de modele spiralate atipice in cadrul galaxiei mai mari sunt semne elocvente ale unei interactiuni dintre galaxii. Imensul brat exterior apare partial ca un inel, o trasatura care se formeaza atunci cand galaxiile interactive trec efectiv una pe langa alta. Aceasta sugereaza ca galaxia mai mica s-a scunfundat adanc in materia galaxiei UCG 1810, insa intr-o zona distanta de centrul acesteia. Grupul intern de brate spirale este infasurat in afara planului pe care se situeaza bratele spirale care se afla in spatele grosului materiei galactice, ale caror extremitati ajung pe cealalta parte a formatiunii. Cum aceste doua modele spiralate se afla in legatura nu este inca stiut cu precizie.
Interactiunea a fost surprinsa pe 17 decembrie 2010, cu Hubble Wide Field Camera 3 (WFC3).
Imaginea telescopului Hubble este un compositum de informatii prelevate cu ajutorul a trei filtre diferite aplicate pe WFC3, care permit obtinerea unei imagini largi a lungimilor de unda corespunzatoare spectrului, ultraviolet, albastru si rosu.
Sursa: A 'Rose' made of galaxies
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu